Przygotowania do Wielkanocy – porady!

Przygotowania do Wielkanocy – porady!

Sprawdź jakie potrawy pojawiają się na świątecznych stołach w Świdnicy. Przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji, którymi podzieliły się z nami mieszkanki naszego miasta.

 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku święta Wielkanocne przypadają na dzień 9 kwietnia. Warto już dziś zastanowić się nad tym w jaki sposób przygotować się do nadchodzących świąt, w szczególności w obrębie świątecznych dań. Nasza redakcja przeprowadziła krótkie wywiady z kobietami zamieszkującymi Świdnicę. Zapytaliśmy o to, co panie podają na stołach podczas wielkanocnego śniadania. Jesteśmy przekonani, że odpowiedzi przydadzą się naszym czytelnikom.

Na świdnickich stołach w czasie świąt pojawiają się takie dania, jak np. jajka faszerowane z kiełkami, jajka z pastą buraczkową, jajka z awokado i wasabi, pierogi z kiełbaską, pieczeń z jajkiem, kiełbaski ze śliwkami, chrzanowa z pulpecikami, gulasz z pieczarkami w chlebowej miseczce, tradycyjna sałatka jarzynowa. Gospodynie domowe podkreślają, że ostatnio przebojem kulinarnym w czasie świąt jest włoski chlebek pokoju.

Jeśli chodzi o słodkie przysmaki to dużą popularnością cieszy się m.in. mazurek królewski, kulicz paschalny, pascha wielkanocna, sernik staropolski, sękacz z tortownicy. Z pewnością kilka z zaproponowanych pomysłów pojawi się również na Waszych stołach!